HAKKIMIZDA
İLETİŞİM

Jersey Irkını Tanıyalım

Jersey boğaları, süt kalitesi bakımından Dünya’nın en ünlü ineklerinden biridir. Anavatanı olan İngiltere ve Fransa arasındaki Jersey Adası’ndan diğer ülkelere yayılmıştır. Ülkemize ilk kez 1958 yılında Amerika’dan Samsun’a getirilmiş ve Karadeniz Bölgesi, Jersey yetiştirme alanı olarak belirlenmiştir. Jersey inekleri çağlardan beri beslenen sütçü bir sığır ırkıdır. Jersey boğaları yetiştiriciliği birçok ülkede rağbet görmektedir.

Jerseylerin rengi açık kahverengiden siyaha kadar değişir. En yaygın rengi geyik rengidir. Burunlarının etrafında beyaz bir halka bulunması ve gözlerinin dışarı çıkık olması bu ırkın karakteristiğidir.

Sütçü sığır ırklarının en küçük yapılısıdır. Ergin ineklerde ortalama canlı ağırlığı ortalama 350 kg’dır. Jerseyler yemi, en ekonomik şekilde süte çevirirler. Orta kaliteli çayırları, diğer sütçü ırklardan daha iyi değerlendirirler.

Doğum kolaylığı olan bir ırktır ve buzağı doğum ağırlığı ortalama 25 kg’dır. Jersey, süt yağı oranı çok yüksektir. Orta düzeydeki şartlarda %5 yağlı, 5.000 lt / laktasyon süt verirler.

Holstein inek sütünün yağ oranını yükseltmek için, çiftliklerde ikinci bir süt ırkı olarak Jersey inekleri beslenmektedir. Holstein ve Jersey inek sütü karıştırılarak mandıralara satılmaktadır ya da Holstein ineklere, Jersey boğa sperması suni tohumlaması yapılarak yeni nesil melez Holstein’ların sütündeki yağ oranları yükseltilmektedir.

Rengi sarımsı, açık kahve ve krem tonlarındadır. Erkek ve dişileri boynuzludur. Tam bir mera hayvanıdır. Buzağılama kolaylığı ve yüksek döl verimi ön plandadır. Sıcak iklimlere adaptasyonu yüksektir. Mastitis ve ayak hastalıklarına dayanıklıdır. Jersey ırkı buzağı ve danalarda besi artışı çok yüksek değildir. Tek olumsuzluğu budur. Sağlam boynuz yapısına sahiptir. Her türlü arazi koşullarında kolayca beslenebilir. Jersey ırkının dışkı oranı Holstein ırkına göre %50 daha azdır. Jersey ırkı inekler diğer ırklara göre %32 daha az su, %11 daha az mera-araziyle idare edilebilir. Ayrıca dışkı miktarı diğer ırklara göre %20-25 oranında daha azdır.